Tre vanliga frågetecken om räkor

Vi heter inte Räkan utan anledning. Lika länge som vår restaurang har funnits har den rosa tiofotingen varit vårt huvudnummer. Här är tre vanliga frågetecken som vi brukar få hjälpa våra räkfrossande gäster att räta ut.

1. Vad är det som gör att vissa räkor är blekare än andra?
Nordhavsräkan är känd för sin rosa färg både före och efter kokning. Nyansen skiftar med djupet som räkan levt lever på. Desto längre ner i havsdjupet, desto rödare är räkans färg, som är ett resultat av det som räkan äter. På vintern sker fångsten generellt på grundare vatten varför vinterräkorna oftast är lite blekare.

2. Hur kommer det sig att vissa räkor har svarta huvuden?
Färgen på räkans huvudsköld har inget med räkans kvalitet att göra utan beror istället på vad den ätit innan fångst. Genom skalet syns nämligen magsäcken som ligger bakom huvudet, och när räkan äter mörka plankton syns födans svarta färg även utanpå räkan. Särskilt många svarta huvuden syns på våren när parningen är över och honorna tömt sig på rom. Under resten av året produceras rommen bakom honornas huvudsköld. Orange ägg som med sin placering döljer den svarta färgen i magsäcken.

3. Varför har vissa av räkorna mjukare skal?
Precis som i fallet med de mörkare huvudena har skalets tjocklek med räkans årliga livscykel att göra. Varje höst byter räkorna nämligen skal och skalet behöver några veckor på sig för att växa sig tjockare. En svårskalad räka med tunt skalad är med andra ord inte ett resultat av att räkan varit fryst utan bara att den nyligen ömsat skal. Inte heller i det här fallet påverkas kvaliteten på köttet som ska ätas.

Visste du att… Nordhavsräkan är en så kallad protandrik hemafrodit. Det betyder att individerna föds som handjur men utvecklas till att bli honor efter cirka ett par år.

Räkan rekorderliga siffror…
Nordhavsräkan lever på 50 till 500 meter djup. En räka blir sällan äldre än sex år och maxlängden uppgår till 17 centimeter.