Hur svårt är det på en skala?

En riktigt stor portion med färska västkusträkor, hembakt bröd, smör och aioli är en festmåltid utan dess like. Men många drar sig för att kalasa på räkor eftersom de tycker att de är allt för svåra att skala. Det vill vi sätta stopp för.

Här på Restaurang Räkan är vi måna om våra gästers största möjliga njutning. Och som experter på fisk och skaldjur i allmänhet – och räkor i synnerhet – delar vi såklart med oss av våra bästa tips när det gäller att skala räkor. Följ bara den här guiden

Räkskalning i 5 steg
1. Ta tag i kroppen på räkan
2. Ta ett stadigt grepp runt räkans huvud med andra handens tumme och pekfinger
3. Vrid kropp och huvud åt motsatta håll tills huvudet lossnar
4. Placera tumme och pekfinger så att du greppar benen och ryggen på räkan. Vrid försiktigt ett varv. Nu lossnar skalet från stjärten
5. Ta tag i köttet som sticker ut från stjärten och dra ut räkan från resten av skalet. Klart!

Övning ger färdighet
Svårare än så behöver det inte vara. Men det här är såklart inte det enda sättet att skala räkor. Metoderna är nästan lika många som det finns räkätare – och med lite träning kommer du att hitta den metod som passar bäst för dig.

En variant är att man börjar med kroppen och stjärten och avslutar med huvudet. Och du som behöver lite utmaning kan ju alltid försöka skala räkan med en hand. Eller varför inte göra som de gamla vett- och etikettböckerna föreslår: att skala räkor med kniv och gaffel?

För oss på Restaurang Räkan spelar det ingen roll hur du väljer att skala dina räkor. Huvudsaken är att du lyckas, så att du också kan frossa i härliga delikatesser från Västkusten när du besöker oss.

Lycka till!