Så upptäcker du ostronens fantastiska smaker

Hur går man på ett ostron första gången? Och vad finns det för nya smakkombinationer att upptäcka för mer vana finsmakare? Här är ostrontips både till nybörjare och veteraner.

Ni har inhandlat dyrgriparna och grundarbetet med både handske och kniv är genomfört. Nu står ni där med de öppnade ostronen och är redo att hugga in – men hur gör ni det för att avnjuta dem på allra bästa sätt?

För oavsett om du är helt grön på de välsmakande blötdjuren eller en finsmakare som konsumerar ostron ofta, så kan tipsen för smakupplevelsen vara välkomna. Vare sig det handlar om att upptäcka eller att utvidga ostronens fantastiska värld.

– Själv äter jag helst ostronen råa utan kryddor som döljer havssmakerna. Men ibland kan just kombinationen med andra smaker göra hela njutningen, säger Jonathan Tranmarker, krögare bakom Restaurang Räkan.

Nybörjaren ger sig med fördel in i leken tillsammans med citron eller en vinägrett. En ännu mjukare start är att äta ostronen gratinerade, toppade med till exempel vitlök, chili eller örtkryddor, som kan hjälpa gommen att vänja sig både vid smak och konsistens.

På samma gång är just gratinering ett utmärkt sätt för veteranerna som tröttnat på det okryddade ätandet att variera upplevelserna. Vad sägs till exempel om att låta färskost, gremolata eller knaprigt bacon á la Rockefeller pryda ovansidan?

Champagne-gratinerade är också en variant att prova. Eller så väljer du sonika att bara låta de dyra droppar och bubblorna höja ostronsmakerna i ett champagneglas. Ett friskt, torrt vitt vin är också ett fullvärdigt alternativ.
– Men vad du väljer att ha i glaset beror så klart också på om och hur ostronen har tillagats, säger Jonathan Tranmarker.

Visste du att… Ostronen är tvåkönade. Ett ostron börjar alltid sitt liv som hane som genom en flerårig process byter kön till hona.

Ostronens otroliga siffror… Ostronen tillhör precis som musslor djurstammen mollusker, även kallade blötdjur, och beräknas ha funnits på jorden i 350 miljoner år. Ett ostron kan bli upp till omkring 30 år gammalt och få en skaldiameter på 30 centimeter.