Så gled räkmackan in på en räkmacka

Räkor har ätits i vårt avlånga land under flera hundra års tid. Men det var först i mitten på förra seklet som räkmackan hittade hit. Det här är historien om räksmörgåsens uppkomst.

Det är ingen slump att svenskarna sedan nästan tio år tillbaka firar Räkmackans dag. Dagen är en hyllning till de omtyckta smörgåsarna och instiftades från början av flygplatserna Arlanda och Landvetter, där resenärer årligen äter hundratusentals räksmörgåsar.

Enligt mathistorikern Edvard Blom var det även reslusten som indirekt tog den berömda mackan till Sverige. Räksmörgåsen antas ha sitt ursprung i danskarnas smörrebröd och hittade över gränsen via serveringarna ombord på Danmarksbåtarna till både Skåne och Göteborg.

Snart hade smörgåsen gjort succé även på det svenska fastlandet och spred sig snart över landet. När räkmackan etablerade sig på kaféer är osäkert, men klart står att delikatessen går att hitta i bland annat Berns meny från 1950-talet.

Även mästerkocken Tore Wretman tog smörgåsen till sig och utvecklade den till sin Toast Skagen genom att toppa den med löjrom. Det är med inspiration från denna rätt som Restaurang Räkan i sin tur vidareutvecklat räksmörgåsen till sin lyxiga och egna räksmörgåsvariant.

En klassisk svensk räkmacka består av förutom räkor och bröd av smör, majonnäs, ägg, grönsaker och en citronskiva. Det som skiljer den mest från den danska varianten är brödet. I Sverige används oftast vitt bröd medan danskarna danskarna föredrar sitt grova rågbröd.

Vill du veta mer om räkmackans historia? Kolla in den här filmen där Edvard Blom även berättar varför han tycker att den berömda smörgåsen är en hyllning till livet. Filmen spelades in av Arlanda i samband med instiftandet av Räkmackans dag.

Visste du att… Uttrycket ”glida in på en räkmacka” började användas på 1970-talet och syftar på någon har det lätt eller åker snålskjuts på någon annan.

Räksmörgåsens svenska bokstäver… Få ord använder samtliga av svenskans ”å”, ”ä” och ”ö”. Enligt uppgift används därför ordet ibland för att testa hur datorsystem klarar svenska tecken.