Rött, rosé eller rentav en öl till skaldjuren?

Räkor och vitt vin brukar nämnas som ett klassiskt casanovaknep. Men det finns faktiskt stunder då rött, rosé och öl passar lika bra att servera till skaldjuren.

Skaldjur är som bekant ett uppskattat inslag att bjuda på. Lika noga som du är med att tillaga och servera rätterna bör du vara att välja dryckerna som hälls i glasen. Fel dryck kan nämligen ta ned upplevelsen och förstöra en del av kalaset.

Det klassiska valet är ett vitt vin. Men faktum är att många tycker att en bra rosé eller ett mousserande vin fungerar lika bra. Oftast så länge vinet är friskt och fruktigt med lite eller ingen sötma, vilket passar bäst på grund av skaldjurens naturliga sälta.

Här spelar också tillagningen roll. Har skaldjuren halstrats föredrar många ett fylligare och smakrikare vin, gärna med fatkaraktär.

En annan huvudregel att följa är att inte glömma bort tillbehören som skaldjuren serveras tillsammans med när valet av dryck görs.

Ett rött vin kan passa perfekt när tillbehören är tyngre, såsom när räkorna syns i en pastarätt. Ett rosévin kan vara det rätta valet när rätten inte är fullt så mäktig, medan ett bubbel gärna gifter sig med friterade skaldjur.

På samma gång tycker många att valet av dryck påverkas av vilket skaldjur det gäller. En hummer serveras gärna med en champagne så klart, medan musslor och ostron passar bättre med ett krispigare, vitt vin. Till krabban får det vita vinet gärna ha inslag av ekfat.

Hur är det med öl då? Jodå, det går också. Särskilt till räkor och kräftor där sältan är lite extra. Det generella tipset är att välja en ljus lager eller ett veteöl som är mildare i smaken. Till halstrade skaldjur kan en ale med lagom beska vara en höjdare, och till ostron föredrar vissa en stout. Men även här gäller det att våga prova sig fram till sina personliga favoriter.