Musslor som inte öppnar sig går visst att äta

Slänger du bort musslorna som inte öppnat sig i grytan? Gör inte det. Tron att slutna musslor är oätbara är bara en seglivad myt med seglivade musselmuskler.

En del har med sig det från barnsben. Andra har lärt sig det från kokböcker. Att ett slutet skal efter kokning är ett tecken på att musslan var död redan innan den hamnade i grytan – och att det är samma sak som att musslan hunnit bli dålig och inte ska ätas upp.

Men faktum är att öppnandet inte har något med musslans kvalité att göra. Snarare handlar det om musslornas muskler som håller skalen stängda, och dessa musklers förmåga att stå emot kokande vatten. Om musklerna kokar sönder i grytan så kommer skalen att öppnas inom den vanliga koktiden, och annars inte.

– En del musslor får kraftigare muskler och öppnar sig först efter att de fått koka några minuter till, säger Jonathan Tranmarker, krögare och ägare av Restaurang Räkan.

Med fördel tar du i så fall ut musslorna som redan öppnat sig för att inte riskera överkokning av dessa. Och räkna inte med att den extra koktiden alltid fungerar.
– Om musslorna fortfarande inte öppnar sig så kan man tvinga upp dem med en kniv. Då ser man om de kokat ihop eller behöver koka ännu mera, säger Jonathan Tranmarker.

Samtidigt kommer det i detta skede vara tydligt om musslan verkligen är dålig.
– Det bästa är att använda näsan. När en mussla är dålig så känns det på lukten. Det finns få saker som luktar så illa som en dålig mussla, säger Jonathan Tranmarker.

Visste du att… I Sverige äts främst blåmusslan som bli upp till 20 centimeter långa. Störst blir de på Västkusten. Trots den goda förekomsten bör man inte äta musslor man plockat själv. Välj hellre de i handeln som är kontrollerade och fria från giftalger.

Musslornas mäktigaste siffror… Musslor finns i över 20 000 olika arter runt om i världen. Världens största är jättemusslan som kan väga upp till 200 kilogram, bli två meter långa och vars skal inte sällan får fungera som tvättfat och dopfuntar.