Matfiskarnas topp tre på Räkan

Alla vet väl att fisk är nyttig mat. Men när det kommer till att skapa festmåltider gäller det att välja sort med omsorg. Här är Restaurang Räkans topp tre när det kommer till matfiskar.

Du har säkert hört att fisk kan göra dig smartare, äldre och friskare. Det tack vare alla de hälsosamma näringsämnen som många fisksorter innehåller.

Men för att laga till en fiskrätt som verkligen uppskattas krävs det som bekant mer än bara nyttiga ingredienser. Det handlar snarare om en kombination av smak, konsistens och tillagning.

Just därför är det följande tre fiskar som du hittar på Restaurang Räkans meny. Tre matiga arter som gör både din hälsa och mage glad.

Kungsfisk
Som hörs på namnet är kungsfisken väl värd att servera både dig själv och dina gäster. Ibland kallas den även vid sitt norska namn uer, eftersom många av individerna som hamnar även på våra svenska tallrikar fiskats i norska atlant- och ishavsvatten.

Det vita köttet är fast och passar därför extra bra för grillning eller stekning. Till smaken påminner fisken om gös och var inte rädd att använda kryddhyllan kraftiga kryddor när du tillagar den själv.

Rödtunga
Det är ingen slump att rödtunga är en favorit hos många kräsna kockar. Fisken ger finfina filéer som ligger till grund i många delikatessrecept. En av anledningarna är att denna plattfisk är ytterst smakrik och därmed påminner mycket om sjötunga.

Precis som kungsfisken är rödtungan lika god oavsett säsong varför den fiskas året om i Nordsjön. Fisken passar lika bra att servera stekt som kokt.

Lax
Laxen upplevs som en höjdare av både barn och vuxna. Förutom den goda smaken är det dessutom en råvara som kan användas i många olika sorters rätter. Lägg därtill att det är en fet fisk med högt näringsvärde och nyttiga fettsyror.

Tillaga den gärna i folietäckt ångbad i ugn så behåller köttet sin saftighet. Men fisken går bra att steka, ugnsbaka och är även ett populärt alternativ att lägga på grillen om sommaren. Servera gärna tillsammans med fettsnåla tillbehör. Vi på Restaurang Räkan väljer dillsauterad potatis.

Visste du att… Skarpsill och strömming är den fisk som fiskas mest av den svenska fiskeflottan. Cirka 80 000 ton landar årligen i svenska fiskehamnar.

Festliga fisksiffror… Cirka 10 kilogram sjömat uppskattas svenskarna att äta per person varje år. Det motsvarar ungefär 25 kilogram hela fiskar eller skaldjur.