Hummer – koka, gratinera eller tillaga på grillen?

En gång i tiden ansågs hummern vara skräpmat. I dag vet vi bättre. Här berättar vi hur men också varför du ska tillaga denna delikatess på flera olika sätt.

I dagsläget har hummern en självklar plats på de finaste krogarna, men så har det långt ifrån alltid varit. Under lång tid ansågs den knappt vara värd att konservera..

Som tur är har uppfattningen hunnit ändras flera gånger om och med den även möjligheterna för tillagning. För även om hummern går att äta rå så föredrar de flesta den i tillagad form. Just därför vill vi bjuda på en liten guide som kan förtydliga när, men också hur och varför, du ska tillaga din hummer på olika sätt.

Gratinerad hummer är det enklaste tillagningssättet. I korta drag behöver du bara klyva hummern på längden, ta ut magsäck och tarm, och smeta på kryddor. Alternativt väljer du att först peta ut och lägga tillbaka köttet i skalet – tillsammans med smör, citron, vitlök och kryddor, eller vad du nu väljer att smaksätta blandningen med.

Grillad hummer är egentligen bara en slags variant av gratineringen, där grillen får ersätta ugnen och dess värme. Bäst resultat blir det med rå hummer när förkokade humrar innehåller mycket vätska som ogillas av grillen. Klart står också att den gyllenbruna färgen som fås, precis som i ugnen, tillför både smak och karaktär.

Kokad hummer kräver lite mer tålamod. Vattnet i den större grytan bör saltas rejält för att närma sig havets sälta och sjudningen bör hellre ske i underkant För en en hummer på ett kilo handlar det om knappa tio minuter. 60 grader är en innertemperatur som de flesta föredrar. Många professionella använder rentav isbad för att garantera att överkokning inte sker i spadens eftervärme. Andra väljer att plocka ut köttet för att inte mista kontrollen över köttets textur.

Visste du att… Den svenska hummern har flera färgpigment. Skalet går oftast i svart men kan i ovanliga fall ersättas av blå färg. När hummern kokas blir skalet illrött.

Hummerns hiskeliga siffror… En svensk hummer kan bli 70 centimeter lång, väga upp till 5 kilogram och leva i 50 år. De flesta individerna stannar på ungefär 1 kilogram. Dess amerikanska släktingar kan bli betydligt större.