Därför är kungskrabban kungen av krabbor

Kungskrabban har blivit en kändis från tv. Men det finns många andra orsaker till varför den verkligen är kungen av krabbor. Smaken på det delikata köttet är en!

Kanske är du en av dem som tänker på sjögång, fiskare som svär åt varandra på amerikanska och burar som slängs i på vinst och förlust när vi säger kungskrabba?

Men faktum är att de storvuxna krabborna varit välkända långt före sitt genombrott i tv-rutan. Även i vatten betydligt närmare Sverige än Berings hav. Kungskrabborna på Restaurang Räkan är fiskade i norska vatten utanför nordligaste Norge.

Att fånga kungskrabban kräver minst sagt sin ansträngning. Men de större djuren är väl värda sitt högre pris, menar Jonathan Tranmarker, krögaren bakom Restaurang Räkan.
Smaken är en av anledningarna.
– Kungskrabba tillhör det bästa du kan bjuda på i skaldjursväg. Det är en stark konkurrent och ett fullgott alternativ till hummer, säger Jonathan Tranmarker.

Vanligtvis delas och serveras kungskrabban i tre delar. Skulderpartiet har sina godbitar men finaste köttet sitter i klorna och benen. Krabbenen som säljs på Restaurang Räkan är alltid kokta och kan härmed serveras direkt.
– Köttet är så pass delikat att när det är kokt att det räcker att servera det som det är, säger Jonathan Tranmarker.

Just därför serverar han själv helst kungskrabba i sin enkelhet utan allt för många tillbehör som rör till det för smaklökarna.
– Med lite citron, salt och smör. Och gärna med några skivor hembakat bröd och en egengjord aioli. De urgröpta klorna och benen kan man gott använda som vacker garnering på tallriken, säger Jonathan Tranmarker.

Visste du att… Kungskrabban i de norska vattnen kallas även kamtjatkakrabba, rysskrabba och Stalin-krabba. Orsaken är att krabborna i de norska vattnen härstammar från individer som planterats in av ryska forskare i ryska Murmansk nära Nordnorge.

Kungskrabbans kungliga siffror… Kungskrabban kan bli upp till två meter lång mellan klospetsarna och väga upp till 14 kilogram. I norska vatten blir individerna sällan större än 8 kilogram. Ändå fullt tillräckligt för att få kallas kungen av krabbor.