Havskräfta eller signalkräfta – vad är skillnaden?

Kräftan är en av våra mest uppskattade delikatesser – lika omtyckt i en krämig soppa som på kräftskivan. Men vilken kräfta ska man egentligen välja? Och vad är skillnaden mellan havskräfta och signalkräfta?

Valet av kräfta är en fråga som delar upp den svenska befolkningen i två läger. Om du frågar någon från Restaurang Räkans hemtrakter på västkusten vilken som är den bästa kräftan, så är chansen stor att du möts av ett skratt och ett svar lika självklart som att skaldjur är gott: ”havskräftan, såklart!”.

Men om du ställer samma fråga till någon från en annan del av Sverige så är svaret mest troligt något helt annat. Här är nämligen signalkräftan en klar vinnare för de allra flesta. Men vad är egentligen skillnaden? Här på Restaurang Räkan har vi svaret.

Långväga släktingar
Havskräftan – eller kejsarhummern – är i själva verket inte ens en kräfta utan en nära släkting till vanlig hummer, fast betydligt mindre och slankare med smala klor. Havskräftans hannar kan bli upp till 25 cm långa, medan honorna blir ca 17 cm.

Som namnet antyder lever havskräftan i havet, vanligen på 30-40 meters djup, från Island och Nordkap i norr till Marocko i söder, och i bland annat Medelhavet, Skagerack och Kattegatt.

Den långväga släktingen signalkräftan, å andra sidan, lever i sötvatten och infördes till svenska vatten från Nordamerika under slutet av 1960-talet. Signalkräftan blir lite mindre än havskräftan – omkring 16 cm lång – och känns igen på sin ljusa fläck vid ”tumgreppet”.

Till skillnad från havskräftan, som behåller sin krämvita/gulrosa färg vid kokning, så blir den kokta signalkräftan klarröd. Det beror på att skalets övriga färgpigment bryts ner av värmen i det kokande vattnet.

Havskräftans smak är något mildare än signalkräftans och liknar egentligen mer släktingen hummern. Den kokta signalkräftans kraftigare smak gör därför att många signalkräftätare som smakar havskräfta för första gången tycker att den senare kan vara lite tunn i smaken.

Varför välja?
Så, vilken kräfta är då den bästa? Och vilken är godast? Ja, därom tvista de lärde. Att jämföra havskräfta med signalkräfta är som att jämföra äpplen med päron. Det vore helt enkelt inte rättvist.

Båda kräftsorterna har sina unika egenskaper och smaker som gör att båda två passar utmärkt på såväl kräftskiva som skaldjursbuffé. Här på Restaurang Räkan tänker vi inte favorisera en delikatess framför en annan. Därför kan du hitta såväl havskräfta som signalkräfta på våra menyer. Varmt välkommen att hitta din favorit hos oss!